‘De Processie’ – achtergrondinformatie

21400JBParade-Header_2015_2560x230px

‘De Processie’ – beeldvoorstel voor BoschParade 2015

november 2014

Plan van uitvoering voor meerdere drijvende eilanden in de Bossche binnenwateren in het kader van de Jeroen-Bosch-parade 2015.

ontwerpvoorstel/maquette voor de waterprocessie in het kader van de JeroenBoschParade 2015

– ontwerpvoorstel/maquette voor de waterprocessie, een installatie in het kader van de JeroenBoschParade 2015

makettefoto

Inleiding

Sinds 2010 worden de Bossche wateren in juni bevaren door de BoschParade. Een wonderlijke armada van vaartuigen en objecten die geïnspireerd zijn op het werk en gedachtegoed van de middeleeuwse Jheronimus Bosch. Kunstenaars uit alle disciplines (beeldende kunst, theater, dans, muziek, architectuur) werken samen met groepen enthousiaste amateurs en vrijwilligers aan deze kunstzinnige optocht te water. Hierna het beeldidee voor installatie “De Processie” in de Bossche binnenwateren voor de zomer 2015. Met een aantal medekunstbroeders werken we de plannen uit: broeder Cornelis, broeder Hendrikus, broeder Hubertus, broeder Martinus, broeder Mauritius en broeder Raimundus.

 

Analyse

de vorm: We hebben uitvoerig de beelden van de parades van voorgaande jaren bekeken. Ons viel op dat de drijfsels vaak min of meer rechthoekig van vorm en soms ook nogal statisch waren. Dat willen we per se voorkomen. We streven naar veelvormigheid en beweging. Beweging, opspattend water, en/of rook doen het visueel juist heel goed.

de inhoud: Jeroen Bosch had een geweldig rijke fantasie – geen enkele associatie was hem te dol. Maar hij schetst in zijn werken geen carnaval of louter vrolijkheid. Er is vaak sprake van dreiging, kommer en kwel. Ook daar willen we op inzetten.

Beeldidee

Naar aanleiding van bovenstaand hebben we uitvoerig gebrainstormd. Die complexe toon willen we vasthouden. Een compleet uitgewerkt plan kunnen we in dit stadium nog niet geven helaas. We dienen een verbale omschrijving in plus een maquette-foto. Deze geeft vooral onze denkrichting weer. Het zijn groeibeelden, die ontstaan tijdens het werk.

We zien voor onze ogen een rijk en complex beeld ontstaan. Dat  beeld moet groeien.

* Als centraal gegeven denken we aan een aantal drijvende eilanden, kunstmatige rotsblokken (pur-schuim) met daarop bomen behangen met parafernalia (-> hoog). Deze zal moeten buigen voor bruggen. Daaromheen meerdere eilanden van verschillende maat en vorm: groot en hoog, soms klein en laag – ieder met hun eigen sfeer en betekenis.

* Vissen, veel vissen, Bossche vissen dus

* We denken bijvoorbeeld aan een water-aangedreven roterende bloem op een gazon

* Een drijvende opengewerkte wereldbolmachine van metaal. (beweging, rook?)

* Een grote drijvende klapwiekende mossel

* Krijsende koppen, het hoofd juist boven water

* Op sleeptouw een luide bel, de noodklok

De onderling gekoppelde drijvende beelden zien we graag voortgeroeid door 7 blonde maagden in een een fraai gelakte blankhouten sloep. (bijlage)

fotobijlage

Bovenstaande fotobijlage van de maquette dient opgevat worden als een ideeschets. De bedoeling hiervan is om een indicatie te geven van de voorgestelde complexiteit en om de vormrijkdom van het mogelijk eindresultaat te verbeelden. Het is geen voor-afbeelding van de processiestukken. We zijn te allen tijde bereid tot aanvulling en uitleg-

(Tilburg 2014 – broeder Martinus en broeder Cornelis)

SUPPLETIE

tekening - ontwerpschets van de WaterProcessie met verschillende drijvende eilanden

tekening – ontwerpschets van ‘de Processie’ – roeiboten slepen emmers met schreeuwende hoofden, vis-overladen boomeilanden, een grote noodklok op een vlot, en niet te vergeten een traagdraaiende lotusbloem op eigen eiland. (misschien zelfs nog een klapwiekende mossel of vissige waterspuwer aan het eind)

Het werk gaat verder – plannen ontwikkelen zich in razend tempo – zie tekening

Zeeverkenners van de groep Sint Joris gaan wrikken…

21503-zeeverkenners-IMG_4721-sint-joris-500