nomen
< beelden/installaties

[EENHOORNPROJEKT]

unicornis

[an urban-intervention]

Een vroege vorm van Guerilla Kunst
jaar: 1987-1988
materiaal: beton kern: geelkoper
diameter: 40 cm
aantal: 49 exemplarenkegel
1 van totaal 49 betonnen kegels met geelkoperen kernkaart log-schrift
stafkaart met lokaties en lijst met coördinaten


Zoektocht naar de kern naar aanleiding van het gedicht 'de Eenhoorn' van A. Roland-Holst

Hieronder een kort verslag van het wekelijks maken en plaatsen in de bossen buiten Tilburg van in totaal 7x7 kegel-kommen, van 25/06/1987 tot 25/05/1988. Van te voren was echter niemand op de hoogte gesteld van mijn zoektocht.

De genummerde en gedateerde beelden, gedacht als lokmiddel voor de Eenhoorn, werden uitsluitend in de bossen buiten de stad geplaatst, op een boogdeel van 360 graden in het rond. Dit als onderdeel van een denkbeeldige spiraal, welke vanuit het midden van Tilburg getrokken, vanzelf de stad uitschiet en bossen in het buitengebied kruist.

De lokaties waren van tevoren exact bepaald op topografische kaarten (blauwe merktekens). De geelkoperen kern van de gegoten betonnen kommen werd met behulp van een kompas naar het denkbeeldige hart van de spiraal gericht, waarna ik een polaroidfoto maakte, steeds naar het zuiden gekeerd. De kegels liet ik achter. Wat bleef waren de polaroids door de weken en de seizoenen heen en vanuit alle hoeken. Tegelijkertijd maakte Johan Pabon een video-opname op een kruispuntpunt in Tilburg, gelegen op diezelfde spiraal (gele merktekens), terwijl hij deze elke week telkens verder naar het hart (de vijver van het Wilhelminapark in Tilburg) toe volgde. Na deze gelijktijdige maar onafhankelijke actie vond een ontmoeting plaats op een plek aan de rand van Tilburg. Hier werden onze beelden samengevoegd. Deze samenwerking heeft tot de 42e plaatsing stand gehouden.

videoopname
Na onze acties vond een ontmoeting plaats aan de rand van Tilburg

Op één lokatie heeft de plaatsing niet kunnen geschieden (oranje merkteken), zodat uiteindelijk 48 kegels daadwerkelijk neergelegd zijn. De plek waar geen toegang verkregen werd lag in de ommuurde en met gracht omgraven slottuin van het klooster van de Trappistenbroeders in Moergestel. De abt heeft het verzoek, stante pede na binnenkomst, doorgespeeld aan de rijkspolitie zodat de inmiddels onvoorzien ontstane lokale mediahype rondom de kegelraadsels tot een publieke apotheose kon komen.

Maarten FleurenEENHOORNPROJEKT / productie van 49 kegels 1987-1988

messing betonmal unicornis
1987-1988 de Productielijn (wekelijks 1 exemplaar) 


beton mengen
betonmal
lossen van de betonmal
lossen van de betonmal


EENHOORNPROJEKT / plaatsen van de kegel-kommen op lokatie


landkaart
stafkaart van het plaatsingsgebied


inladen
uitladen
bosrit
sjouwen
fotograferen met kompas
eenhoorn-kom


EENHOORNPROJEKT / neerslag:

VERSLAG MET 49 INGELIJSTE, GENUMMERDE EN GEDATEERDE, NAAR HET NOORDEN GENOMEN, MET KOMPAS UITGERICHTE, DIREKT-KLAAR POLAROIDFOTO'S VAN HET PLAATSEN VAN DE KEGELS IN DE BOSSEN RONDOM TILBURG IN 1988/1989

polaroidfoto
foto no. 9 uit een serie van 49 polaroidfoto's


 serie 1  serie 2  serie 3  serie 3EENHOORNPROJEKT / pers:


persbericht
pers-paniek


krantenartikelen


^ >