nomen
< beelden/installaties

# Elisabeth-ziekenhuis in Tilburg

[BLOEMENWERPER]

Jaar: 1998
Materiaal: divers
Type: assemblagebeelddraaideur
Cirkelmobile in de ziekenhuis-draaideur


dahlia achter glas
bloemenwerper

De draaideur van het ziekenhuis beschouw ik als een groot doorgeefluik van bloemen en goede wensen. De glazen draaideur heeft twee kunstmatige transparante ruimtes. Uitermate geschikt dus om dienst te doen als kas voor kweken en ontkiemen.
Van dit gegeven ben ik bij het maken van het kunstwerk uitgegaan. Voor permanent verzorgen en watergeven was echter geen animo. Ik heb zodoende twee enigszins frivool dansende mobiles gemaakt. De ene is een verwijzing naar een bloemenproducerende machine en de andere is een stempelmachine, die de namen van de geproduceerde bloemen weergeeft.
De mobiles zijn gemaakt van de meest uiteenlopende materialen, die voor de kijker heel herkenbaar zijn. Deze materialen en gereedschappen, die in het verleden een andere functie hebben gehad, werden hergebruikt en ingezet bij het machinaal maken van bloemen.
De ene machine "werpt" de bloemen, de andere "stempelt" daarbij de naam.
De bedoeling van de mobiles in de deuren is om de bezoeker op een hartverwarmende manier te verwelkomen, ook al is niet altijd voor iedereen het betreden van het ziekenhuis een prettige gebeurtenis.

29 januari 1998

De realisatie van dit kunstwerk is mogelijk gemaakt door een bijdrage van:

- G.T.I. Oisterwijk BV
- Heerkens van Bavel BV
- Sebregts BV
- Sulzer Infra Tilburg
- subsidie van de gemeente Tilburg
- subsidie van de provincie Noord-Brabant


proefopstelling/materiaalDe machine heeft tot medio 2004 naar volle tevredenheid storingsvrij gewerkt, en is na de verbouwing van de nieuwe ingang tot zorgboulevard van het Elisabeth-ziekenhuis niet teruggeplaatst.

< ^ >