nomen
< beelden/installaties

# installatie

[Het woud ziet, Het veld zwijgt]

mini

Een installatie van MaartenFleuren & Co (het collectief van ± 6 kunstbroeders) in de JeroenBoschTuin te ‘s-Hertogenbosch in het jubeljaar 2016

Onderdeel van de stadswandelroute 'BoschExperience-2016'

Materiaal: gemengde technieken
/ 1 lotus - 3 bomen - 4 apen
/ 5 kluizenaars - 49 visschen
/ 6 uilen

Afmeting: het gehele park


5 kluizenaars (...zie onderaan voor meer beeld...)

Twee Tuinuilen
Drie boomuilen

JeroenBoschTuin: Lotusbloem

vliegende vissen
vliegende visschen


Beelden hangen tussen de Paardekastanjes
... beelden hangen tussen de Paardekastanjebomen in de Jeroenboschtuin

In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) om onverklaarde redenen overleed.

Ook de Vereniging Vrienden van de JeroenBoschTuin, een sympathiek parkje nabij het stadcentrum in 's-Hertogenbosch, schenkt in haar jaarlijkse expositie uitgebreid aandacht aan dit verdrietige gegeven. De tuin is gelegen achter het voormalig Redemptoristenklooster - nu bekend als de Orangerie, Dit gebeurt met een omvangrijke installatie van de Tilburgse kunstenaarsgroep Maarten Fleuren & co, genaamd [Het woud ziet, Het veld zwijgt], een vrije associatie op de titel van de bekende Jeroen Bosch prent ‘Het woud heeft oren, het veld heeft ogen’.

***

Wat hebben 4 uit het Paradijs verdreven gekluisterde apen, 49 ontsnapte vissen die verlekkerd sabbelen aan bomen, 5 Duitse kluizenaars (“Einsiedler”) en een grote Lotusbloem te betekenen?

Jeroen Bosch toont ons in zijn overvolle en associatieve werk met humor, tragiek en met soms een scheutje geluk ‘la condition humaine’ / (’de menselijke conditie’). Volgens kenners is de mensheid sinds zijn tijd niet wezenlijk veranderd: we zijn nog steeds ‘dieren onder invloed van zelfverzonnen absurditeiten’.

De makers van deze poëtische installatie omhelzen dit inzicht van harte en presenteren u een eigentijdse interpretatie in deze omsloten hof.

5 - kluizenaars

broeder Hubertus en broeder Martinus dragen een chimpansee
werkwerkwerk

boschparade: Maarten Fleuren op vlot met grote bronzen (bel)klok
Broeder Cornelis werkt zorgvuldig aan de beeldopbouw

Een bezoek aan de tuin is opgenomen in de 2016-bosch-experience-route !

affiche naar Bosch-experience

Locatie:

De ingangen naar deze Bossche tuin bevinden zich aan het eind van de stegen ‘Louwsche Poort’, ‘In den Boerenmouw’ en het ‘Redemptoristenpad’ aan de Hinthamerstraat.

Openingstijden:

De installatie is te zien van 5 maart 2016 tot 31 december 2016 (D.V.). De tuin is dagelijks geopend van 8:00 tot 19:00 uur.

perscontact:             

[Zach…tel.] [Marijke…tel.]

info@jeroenboschtuin.nl

website:             

http://www.jeroenboschtuin.nl/

http://www.bosch500.nl/

De expositie is mede trot stand gekomen dankzij bijdragen van de gemeente 's-Hertogenbosch en het Hermes Kunst- en Cultuurfonds van HERMES-Regionaal business Netwerk.


< ^ >